Bamboo Giant vertelt:

Bamboo Giant vertelt:

Bamboo Giant Nederland BV in Asten
Bennie Nielen (47), getrouwd met Saskia en ze hebben 1 zoon Noah (12)
8 hectare bamboe in de volle grond en 3 hectare in kasWu Wen en Xing Ya
Smullen van bamboe uit Asten

In een agrarische regio met veel (varkens)stallen en waar doorgaans enkel bordjes met ‘asperges’ of ‘nieuwe aardappels’ langs de weg staan, ligt in het Brabantse Asten opeens een kwekerij met een heel ander exotischer gewas. We zijn te gast bij Bamboo Giant, de grootste bamboekwekerij van Nederland én klant van Salarispoint. André Rijs, accountmanager bij Salarispoint, heeft ons reeds geïntroduceerd en samen met hem betreden we het perceel van deze opvallende kwekerij. We hebben een gesprek met Bennie Nielen, directeur en eigenaar van het bedrijf dat zich sinds 2000 volledig heeft gespecialiseerd in het kweken van bamboe planten.

Passie voor groen
Bamboe? Niet meteen een voor de hand liggende plant, vanwaar de interesse?
Bennie: “Ik ben geboren in Helmond Brouwhuis waar mijn ouders een traditioneel groentebedrijf runden. De groene vingers heb ik van mijn ouders geërfd, al ging mijn interesse meer uit naar bloemen en planten. Toen ik naar de Middelbare Tuinbouw School in Venlo ging begon ik me al te oriënteren in de plantenwereld, ik wilde me verdiepen in de breedte, verder kijken dan de ‘buren’ bij het zoeken naar een stageadres. Ik koos de iets minder makkelijke weg en ging stage lopen in het Westland. Een andere mentaliteit en onbekende regio. Ik liftte op een avond mee met Jan Arts (transportbedrijf uit Helenaveen) naar de veiling in Naaldwijk en ging daar te voet de bedrijven af met de vraag of ik bij hen stage kon lopen .”

Liefde voor tropische planten
Bennie: “In 1993 moesten we noodgedwongen ons bedrijf van Brouwhuis naar Asten verplaatsen. Mijn broer ging verder in de asperges en het was de bedoeling dat ik kassen ging bouwen. Na overleg met mijn ouders heb ik toen echter besloten om me verder te verdiepen in de sector, om zelf te onderzoeken waar de kansen lagen in de planten- of bloementeelt. Ik ben toen een periode met voorlichters meegereden en heb kennis opgedaan bij diverse bedrijven.
Daarbij maakte Handelsbedrijf van der Velden in St. Oedenrode veel indruk op mij. Een bedrijf met eigen import en een groot assortiment. Het uitgangsmateriaal van de hydroculturen wordt opgekweekt in Zuid-Amerika. Vervolgens heb ik op elke afdeling van het bedrijf meegedraaid. Mijn interesse voor tropische planten en met name bamboe is hier ontstaan. Ik wist welke kant ik op wilde.”

In Artis wist ik het zeker
“Doordat mijn broer overleed in 1992 ben ik teruggekomen op zijn (asperge)bedrijf en heb het bedrijf voortgezet. De liefde voor bamboe bleef echter. Na een gesprek over winterharde bamboe tijdens een bamboetentoonstelling in Artis, had ik een openbaring. Ik zag kansen en langzaam wist ik wat ik wilde. Bamboe kweken! Na marktonderzoek kwam ik erachter dat er in Europa geen gespecialiseerde bamboekwekerij was. Alleen in het zuiden van Frankrijk was destijds een bamboe bedrijf. Bamboe was een nieuw product in Europa en onbekend bij kwekers. Zodoende begon ik naast asperges met het kweken van een paar bamboe planten. Proefondervindelijk en met behulp van vakliteratuur, Google had het daglicht namelijk nog niet gezien, heb ik kennis voor het kweken van bamboe vergaard.

We hebben de plant zelfs ontleed aan de keukentafel om te kijken hoe deze in elkaar zat”, lacht Bennie.

Van Asten naar Zuid-Korea
“In 2000 ben ik gestopt met asperges en heb me volledig toegelegd op de bamboekweek.”

Heb je nooit overwogen om ook andere planten te kweken?
Bennie gaat verder: “Nee, we hebben bewust gekozen voor dit product. Ondanks de verleidingen hebben we trends in de tuinwereld naast ons neergelegd en gekozen voor specialisatie. Dit is onze kracht. We kweken niet alles zelf, maar kopen ook bamboe in bij kleinere kwekers in bijvoorbeeld Italië, België en Spanje. Klanten over de hele wereld weten inmiddels dat ze voor kennis en een compleet assortiment van bamboe in Asten moeten zijn. Vorig jaar hebben we zelfs een lading speciale winterharde bamboe geleverd voor een pretpark in Zuid-Korea. Hoe gek kan het gaan!”

“Bamboe kent een stabiele afzet. De plant houdt zijn waarde. Verkoop je hem dit jaar niet dan blijven we de plant goed verzorgen en groeit er alleen maar waarde bij. Naast het kweken en verhandelen van bamboe leveren we tegenwoordig ook advies over bamboe.“

Salarispoint en Vitelia Agrocultuur betrokken partners in de regio
“Ons bedrijf bestaat inmiddels uit 14 medewerkers en ongeveer 25 scholieren die meewerken als zaterdaghulp. We doen nagenoeg alles in eigen huis. Zelf ben ik verantwoordelijk voor alle klantcontacten, inkoop en verkoop, promotie en advisering.
De loonadministratie besteden we echter uit bij Salarispoint. Salarispoint denkt graag met ons mee en kent de agrarische sector goed. We hebben een vast aanspreekpunt die al onze vragen op het gebied van salarisadministratie, loonkosten en kwesties rond personeels- en arbozaken snel en adequaat beantwoord. Vaak zijn ze ons nog een stap voor en dragen zelf kansen en mogelijkheden aan zodat we kosten kunnen besparen op diverse vlakken. Persoonlijk en betrokken.”

“Naast Salarispoint in Oirlo is ook Vitelia Agrocultuur een leverancier van ons in onder andere plastic potten en meststoffen. Verkoopadviseur Marc Swinkels van Vitelia Agrocultuur komt hier regelmatig over de vloer met goede adviezen. Hij kent ons bedrijf en weet wat we nodig hebben. Ik vind het erg belangrijk dat onze leveranciers betrokken sparringpartners zijn. Vandaar de keuze voor deze partners.”

Nieuwe markt
“De afgelopen jaren hebben diverse Europese dierentuinen pandaberen als nieuwe bewoners mogen begroeten en zijn wij jaren geleden reeds gestart met het kweken van bamboe specifiek voor diervoeding. Ook de komst van twee reuzenpanda’s in 2016 naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft ons flink wat werk bezorgd”, vertelt Bennie.
“Een panda eet ruim vijftig kilo bamboe per dag en verorbert álle bamboe op een veld van 1 hectare binnen een jaar. Een bamboeplant doet er echter drie jaar over om aan te groeien.
De kwaliteit van onze bamboe is door een speciale Chinese delegatie goedgekeurd en nu mogen we ons gespecialiseerd bamboevoerkweker noemen. We leveren inmiddels aan verschillende buitenlandse dierentuinen. Panda’s in Berlijn, Wenen, Äthäri (Finland) en Edinburgh genieten momenteel dagelijks van de Brabantse bamboe”, aldus de trotse bamboekweker.

Nog éen slotvraag. Je hebt een uniek bedrijf neergezet.
Waar ben je het meest trots op?
Bennie, na kort nadenken: “Ik ben trots dat ik ondanks de adviezen van mijn omgeving en de bank om niet te beginnen aan bamboe, ruim vijfentwintig jaar geleden, toch heb doorgezet en inmiddels een naam heb opgebouwd in ‘bamboeland’. Maar uiteraard ook dat we met de productie van goed pandavoer een steentje bijdragen aan het behoud van de populatie van de met uitsterven bedreigde panda.”