Heb je nog ruimte in de WKR? Heb je nog ruimte in de WKR?

Geplaatst op: 02-11-2022

Heb je nog ruimte in de WKR?

De klok is verzet, dus het loopt weer tegen het einde van het jaar. Een mooi moment om eens te kijken wat de mogelijkheden zijn m.b.t. de werkkostenregeling (WKR).


Zoals bekend bedraagt de vrije ruimte dit jaar 1,7% van het fiscaal loon over de eerste € 400.000,- en 1,18% over het meerdere. Zo kun je bepalen wat de vrije ruimte voor dit jaar is. Er zijn echter een aantal zaken, die niet direct te maken hebben met werkzaamheden, maar wel onder de WKR vallen zoals:

  • Personeelsfeesten (niet op locatie)
  • Geschenken voor personeel
  • Deel van de reiskostenvergoeding boven de € 0,19 per kilometer
  • Bedrijfsfitness

Als er toch nog vrije ruimte over blijft, is dit wellicht een mooi moment om te kijken hoe je deze ruimte toch nog kunt benutten. Je zou bijvoorbeeld de werknemers een onbelast bonus kunnen geven of een gedeelte van (bijvoorbeeld) de eindejaarsuitkering uit kunnen ruilen tegen een onbelaste vergoeding. Wel even opletten dat je binnen de vrije ruimte blijft, want anders betaal je een eindheffing van 80%. Dit hoeft echter in veel gevallen niet nadelig te zijn…


Stel je geeft een werknemer een netto bonus van € 1.000,- en daarmee overschrijdt je de vrije ruimte met hetzelfde bedrag. Je betaald dan een eindheffing van 80% waardoor het je uiteindelijk € 1.800,- kost. Als je de bonus gaat bruteren ben je echter in veel gevallen alsnog duurder uit. Dit komt door de loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Kijk daarom altijd goed wat in welke situatie het voordeligste is.


2023
Voor 2023 is al bepaald dat de vrije ruimte 3% zal bedragen van het fiscaal loon over de eerste € 400.000,- en 1,18% over het meerdere. Dit betekend dus dat er fors meer vrije ruimte zal zijn. Het kan daarom wellicht interessant zijn om evt. bonussen mee te nemen naar begin 2023.


Mocht je vragen hebben of meer informatie dan staan wij als Salarispoint voor je klaar. Geen punt!  

Heeft u een vraag aan ons?
Hoe goed heb jij je HR zaken geregeld? Check het snel én vrijblijvend.
Naar de scan