Oproepkracht inmiddels twaalf maanden in dienst? Wees gewaarschuwd! Oproepkracht inmiddels twaalf maanden in dienst? Wees gewaarschuwd!

Geplaatst op: 05-09-2023

Oproepkracht inmiddels twaalf maanden in dienst? Wees gewaarschuwd!

Sinds 1 januari 2020 ben je als werkgever verplicht om een oproepkracht iedere twaalf maanden een aanbod te doen voor een vaste urenomvang (gebaseerd op het aantal uren dat in de twaalf maanden daarvóór is gewerkt).

Doe je als werkgever dit aanbod niet, dan kan dat grote gevolgen met zich meebrengen. Een oproepkracht kan dan namelijk het loon claimen voor alle uren waarvoor jij als werkgever hem/haar het aanbod had moeten doen. Had je dit aanbod in 2020 al moeten doen, kan de oproepkracht over de afgelopen drie jaar achterstallig loon vorderen. Ook hangt de wettelijke verhoging je als werkgever nog boven het hoofd (de verhoging waarop een werknemer aanspraak kan maken wegens het vertraagd betalen van het loon). Al met al kan de volledige claim dus in aardig hoge bedragen oplopen.

Dat zo een situatie als deze in de praktijk daadwerkelijk zo uitpakt, is onlangs gebleken uit een rechterlijke uitspraak. Wees dus gewaarschuwd en zorg dat je de oproepkracht die inmiddels twaalf maanden bij je in dienst is, een aanbod doet voor een vaste urenomvang.

Wil je weten hoe je rechtsgeldig het jaarlijkse urenaanbod kunt doen? Neem dan contact op met Aimy, zodat zij je hierbij kan helpen.   

Heeft u een vraag aan ons?
Hoe goed heb jij je HR zaken geregeld? Check het snel én vrijblijvend.
Naar de scan