Proforma berekeningen Proforma berekeningen

Geplaatst op: 09-06-2021

Proforma berekeningen

We zien regelmatig klanten die een pro forma berekening willen hebben. Redenen hiervoor variëren van een toekomstig werknemer die een bepaald netto loon wil verdienen, tot een medewerker die van een fulltime baan naar een parttime baan gaat of helderheid over wat een medewerker daadwerkelijk kost. Met het huidige salarispakket van Salarispoint is het mogelijk om zelf een pro forma te maken. Middels deze blog wil ik je bewust maken dat een pro forma maken niet moeilijk hoeft te zijn, maar het wel belangrijk is dat je appels met appels vergelijkt en de mogelijkheden kent in de wereld van salarisadministratie.

Vraag achter de vraag
Het blijkt dat een simpele vraag als - een nieuwe medewerker wil x netto verdienen, hoeveel kost me dat bruto? - minder simpel is dan gedacht. Juist omdat er zoveel factoren van belang zijn. Het begrijpen van de vraag achter de vraag is belangrijk. Denk aan het verschil in pensioenregeling met de vorige/huidige werkgever, aantal contract uren, verschil in vakantiedagen, maar ook de mogelijkheden die er zijn om zonder extra kosten iemand een gedeelte van het gewenste nettoloon uit te keren. 

Appels met appels vergelijken
Als voorbeeld gebruiken we de situatie van een nieuwe medewerker. Deze situatie komt het vaakst voor bij het maken van pro forma berekeningen. Je bent enthousiast over een mogelijk toekomstig nieuwe medewerker, maar tijdens de salarisonderhandeling blijkt dat diegene een minimaal nettoloon wil verdienen dat vergelijkbaar is met het huidige nettoloon. Het is belangrijk om dan kritisch te kijken naar de huidige arbeidsvoorwaarden van de medewerker, zodat je geen appels met peren vergelijkt en je uiteindelijk door je enthousiasme meer kosten betaald dan eigenlijk nodig is. 

Legio mogelijkheden voor een deal 
Op het moment dat er appels met appels worden vergeleken, zijn er diverse mogelijkheden om kostenbesparend iemand het gewenste nettoloon te betalen. Een voorbeeld is het netto uitbetalen van de reiskosten. Dit verhoogt het nettoloon voor de werknemer, en voor de werkgever is dit interessant aan de kostenkant. Bij Salarispoint kijken we altijd met een creatieve en ervaren bril naar de mogelijkheden en denken we in oplossingen. Deze aanpak levert veelal een ‘deal’ op tussen de toekomstig werknemer en werkgever. Iedereen happy! En daar doen we het voor. Geen punt. 

Wil je ook eens een pro forma berekening en advies hierover ontvangen? Neem gerust contact op met mij via 0478-517401 of mail marcel@salarispoint.nl. 

Heeft u een vraag aan ons?
Hoe goed heb jij je HR zaken geregeld? Check het snel én vrijblijvend.
Naar de scan