Belasting besparen door optimale inzet van de werkkostenregeling? Belasting besparen door optimale inzet van de werkkostenregeling?

Geplaatst op: 30-11-2023

Belasting besparen door optimale inzet van de werkkostenregeling?

Werkgevers die hun werknemers graag een extraatje willen geven kunnen nog tot en met 31 december 2023 gebruik maken van de extra vrije ruimte die beschikbaar is. In 2023 is deze vrije ruimte 3% van de totale fiscale loonsom per loonheffingsnummer en tot € 400.000,-. Boven de € 400.000,- geldt 1,18% over het meerdere. In het overzicht werkkostenregeling vind je de huidige onbenutte vrije ruimte op basis van de gegevens zoals deze bij ons bekend zijn. Dit overzicht vind je standaard terug bij de documenten van elke loonrun die je van ons ontvangt.

Waar kun je zoal aan denken?

  • Kerstpakketten
  • Bonussen
  • Personeelsetentjes buiten het bedrijf
  • Bovenmatige vergoedingen, bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding van meer dan 21 cent per km

Zorg dus dat je voor het einde van dit jaar nog optimaal gebruik van maakt, want de vrije ruimte zal in 2024 worden verlaagd naar 1,92% over de eerste € 400.000,-. Hierdoor heb je bij een loonsom van € 400.000,- ruim € 4.300,- minder vrije ruimte per jaar. Als je over de vrije ruimte heen gaat betaal je 80% belasting over de overschrijding.


Wist je dat het heel interessant kan zijn om de werknemer een netto extraatje zoals een bonus te geven, zelfs als dat betekent dat je 80% belasting moet betalen?

Hieronder een voorbeeld hoe dit werkt: Stel je werknemer verdient € 3.000,- bruto per maand, je wilt de werknemer eenmalig een netto bonus van € 500,- geven en de vrije ruimte is al volledig benut. De werknemer zal in alle gevallen dus € 500,- netto extra krijgen, maar qua kosten voor jou als werkgever is er veel te besparen. Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Je wilt geen 80% belasting betalen over de overschrijding van de vrije ruimte, dus gaat het bedrag van € 500,- bruteren. De loonkosten bedragen dan minimaal € 1.189,- 
  • Je wilt wel 80% belasting betalen over de overschrijding van de vrije ruimte, dus gaat de € 500,- wel als WKR bonus betalen. Je loonkosten bedragen dan maximaal € 500,- + 80% = € 900,-. Een besparing dus van minimaal 57% en deze besparing kan afhankelijk van de situatie nog oplopen


Salarispoint denkt graag met je mee. Geen punt! Als je je werknemers onbelast een extraatje wilt geven, is het verstandig om contact op te nemen met 1 van onze adviseurs die samen met je kunnen bekijken wat de voordeligste optie is.  

Heeft u een vraag aan ons?
Hoe goed heb jij je HR zaken geregeld? Check het snel én vrijblijvend.
Naar de scan