Wetswijziging: vanaf 1 januari 2024 een wettelijk minimumuurloon (!) Wetswijziging: vanaf 1 januari 2024 een wettelijk minimumuurloon (!)

Geplaatst op: 28-02-2023

Wetswijziging: vanaf 1 januari 2024 een wettelijk minimumuurloon (!)

De Eerste kamer is dinsdag akkoord gegaan met het invoeren van een wettelijk minimumuurloon

Sinds 1969 geldt in Nederland een wettelijk minimumloon (per maand). Dit brengt met zich mee dat het uurloon van een werknemer afhangt van het aantal uren dat een fulltime werkweek bedraagt in een organisatie. Dit gaat veranderen. Met ingang van 1 januari 2024 voert het kabinet een wettelijk minimumuurloon in, waarbij een 36-urige werkweek het uitgangspunt wordt. Dit moet ervoor zorgen dat het minimumloon eerlijker en transparanter is.Minimumuurloon niet meer afhankelijk van de lengte van de werkweek

Waar voorheen de lengte van de werkweek geen verschil maakte voor het wettelijk minimumloon, gaat dit nu wel degelijk een verschil maken. Door de wetswijziging gaat meer uren werken leiden tot een hoger inkomen. Het minimumuurloon blijft namelijk hetzelfde, ongeacht de lengte van de werkweek.


Wat voor gevolgen brengt deze wetswijziging met zich mee?

Voor werknemers die het minimumloon verdienen en een langere werkweek dan 36 uur hebben, betekent dit dat zij een hoger inkomen krijgen. Voor werkgevers gaat dit voor een verhoging van de arbeidskosten zorgen.   

Heeft u een vraag aan ons?
Hoe goed heb jij je HR zaken geregeld? Check het snel én vrijblijvend.
Naar de scan